Pin
Send
Share
Send


Ягуарунди кіші және орта өлшемді Жаңа әлемдегі жабайы мысықтың ортақ атауы, Puma yagouaroundi, ұзартылған, «тоқылған» тәрізді денесі, қысқа аяқтары, дөңгелек құлақтары, ұзын құйрығы және бірнеше түрлі түсті морфаларға енетін, бөлінбеген үлбірімен сипатталады. Ягуарунди Мексикада, Орталық Америкада және Оңтүстік Америкада кездеседі.

Ягуарундтер құрлықтық экожүйелерде кішкентай сүтқоректілер, құстар және басқа да омыртқалыларды бақылау арқылы олардың рөлін атқарады. Тышқан, егеуқұйрықтар мен қояндарды басқаруда олар ауылшаруашылық зиянкестерінің популяциясын да бақылайды. Ягуарундиді аң терісі күтпейді, бірақ ол тіршілік ету ортасының жоғалуы мен тіршілік ету аймағының бөлінуіне байланысты азаяды. Олар сонымен қатар құстардың жыртқыштары ретінде өлтіріледі.

Ягуарунди IUCN Қызыл тізіміне ең аз алаңдаушылық ретінде енгізілген. Алайда, бұл жалпы қабылданғаннан гөрі әлдеқайда аз деп саналады және қол жеткізу үшін ақпараттың жетіспеуінен басқа, тіпті қауіп төнген күйде де болуы мүмкін. Ягуарунди көптеген халықтарда, соның ішінде Бразилия, Аргентина, Уругвай, Парагвай, Боливия, Мексика және т.б. қорғалған.

Шолу және сипаттама

Ягуарунди (Puma yagouaroundi) бөлігі болып табылады Felidae сүтқоректілердің ішінде климактериялық тәрізділер тұқымдасы (класы Mammalia). Felidae әдетте екі субфиляцияға бөлінеді: Пантерина (оған «үлкен мысықтар» арыстан, ягуар, жолбарыс және барс сияқты) және Felinae («кішкентай мысықтарды» қосады, бірақ олардың кейбіреуі үлкен болуы мүмкін, мысалы, мысық сияқты). Ягуарунди Felinae субфамилиясының құрамына кіреді және сол тұқымды бөліседі, Пума, ретінде (Пума консолоры).

Ягуарунди - үй жануарларының мысықтарынан біршама үлкенірек кішкентай фелид (Rick and Lundrigan 2004). Басы мен денесінің ұзындығы орта есеппен 65 сантиметрді (30 дюйм) құрайды, 50,5-тен 77 сантиметрге дейін, ұзын құйрығы 45 сантиметрге (20 дюйм), 33-тен 60 сантиметрге дейін жетеді (Рик және Лундриган 2004). Ягуарундистердің салмағы 6 келі (13,2 фунт), 4,5-тен 9,0 келіге дейін (Рик пен Лундриган 2004). Иықтың биіктігі шамамен 35 сантиметр (14 дюйм) (Рик және Лундриган 2004).

Ягуарундидің аяғы қысқа және сыртқы түрі біршама оттер тәрізді. Ертедегі германиялық зоологтар бұл түрді «мысық мысық» деп атады, өйткені ол Mustelidae отбасы мүшелеріне ұқсайды. ягуарундидің қысқа және дөңгелек құлақтары бар. Ол басқа кішкентай неотропиялық фелидтерге қарағанда кішірек, ұзартылған және иілгіш аяқтармен болады (Рик және Лундриган 2004).

Ягуарундидің пальто түссіз, біркелкі. Қараңғыдан қоңырға дейін сұрға дейін (сұр фаза) немесе қызыл түлектен каштанға дейін (қызыл фаза) бірнеше түрлі-түсті морфалар бар. Екі негізгі түсті фазалар - күңгірт сұр-қара және қызғылт - бір кездері екі түрлі түрді бейнелейтін деп ойлаған; сұр қоңыр шақырды ягуарунди, ал қызыл қоңырау шалды эйра. Алайда, бұл түрлер бірдей және екі түсті фаза да бір қоқыста болуы мүмкін (Caso et al. 2008; Rick and Lundrigan 2004). Оның пальтоында туу кезіндегі дақтардан басқа таңбалар жоқ.

Кейбір испан тілді елдерде ягуарунди де аталады Леонцило, білдіреді кішкентай арыстан. Ягуарундиге арналған басқа испандық жалпы атаулар: «Гато-колорадо», «гаторо-моро», «Леон Бренеро», «онза» және «тигрилло» (Caso et al. 2008).

Felidae-дің барлық мүшелеріндей сияқты, ягуарунди төрт аяқпен жүреді, сандық түрде - аяқтың ұшында.

Таралу және тіршілік ету аймағы

Ягуарунди Аргентинаның орталық бөлігінде (шамамен 39 ° С), Уругвай, Бразилия және Парагвай арқылы, солтүстігінде Оңтүстік Американың қалған бөлігі және Орталық Америка арқылы, Нуэво-Леонадағы, Чикинк ұлттық паркінің шығыс ойпаттарына, Мексикадан және Мексиканың батыс ойпаты (Caso et al. 2008). Ягуарундидің Америка Құрама Штаттарындағы Техас пен Аризонаның оңтүстігінен солтүстікке қарай табылғандығы туралы мәліметтер бар, бірақ мұндай көріністер жақсы құжатталмаған (Рик және Лундриган 2004). Caso соавт. (2008) бұл Құрама Штаттарда жойылған болуы мүмкін деп хабарлайды.

Ягуарунди негізінен 2000 метрден төмен ойпатты өсімдіктер, бірақ Колумбияда 3200 метрге дейін кездеседі. Ол шөлден бастап бұталы жерлерге, жайылымдық жерлерге, батпақты жерлерге дейін, алғашқы орманды алқаптарға дейін көптеген тіршілік ету ортасын алады. Ағын су көзіне жақын ойпатты жерлерде қоныстану белгілі. Ол кейде тығыз тропикалық аудандарды мекендейді, дегенмен ол оцелотпен және басқа да ірі фелидтермен бәсекелесе алады. Бұл көптеген аудандардағы кішігірім мысық түрлері емес (Caso et al. 2008).

Ягуарунди негізінен жер үстінде, аң аулауды жөн көреді, бірақ ол сонымен қатар жақсы альпинист және ағаштарда ыңғайлы.

Мінез-құлық, диета және көбею

Ягуарунди негізінен күнделікті болып саналады (Caso et al. 2008), дегенмен ол крепускулалық және түнгі емес мінез-құлықты көрсетуі мүмкін. Ол күнделікті мінез-құлық арқылы оцелоттармен тікелей бәсекелестіктен аулақ бола алады (Рик және Лундриган 2004). Олар жақсы жүзушілер мен альпинистер (Рик және Лундриган 2004).

Ягуарунди - бұл жемқор және балық, ұсақ сүтқоректілер, бауырымен жорғалаушылар, қосмекенділер және құстар, соның ішінде қоян, тышқандар, егеуқұйрықтар, джунглий құстары және игуаналар. Асқазанның құрамына байланысты кейбір өсімдік материалдары мен артроподтар да пайдаланылады (Рик және Лундриган 2004). Диета көбінесе орташа жыртқыш массасы 380 грамм болатын кішкентай жануарлар болғанымен, үлкен мөлшердегі олжасы 1 келіден асып кетуі әдеттегідей емес (Caso et al. 2008).

Қоқыс бір-төрт мысықтан тұрады. Олар 70 күндік жүктіліктен кейін әлеуметтік тұрғыда өседі. Мысықтар шамамен 2 жаста жетіледі.

Таксономия мен эволюция

Бұл мысық әлдеқайда үлкен және ауыр құстармен тығыз байланысты, өйткені оның генетикалық құрылымы мен хромосома саны ұқсас; екі түрі де тұқым қуалайды Пума. Алайда, ягуарунди кейде жеке тектік санатқа бөлінеді, Герпайлур және осы уақытқа дейін қылшықтар да, ягуарундтар да тұқымға жіктелген Фелис.

2006 жылғы генетикалық зерттеуге сәйкес, бүгінгі күннің атасы Фелидае Леопард, Сілеусін, Пума, Prionailurus, және Фелис Беринг құрлық көпірі арқылы Америкаға шамамен 8 - 8,5 миллион жыл бұрын қоныс аударған. Кейінгі кезеңдер осы тәртіппен бөлінді (Джонсон соавт. 2006).

Зерттеулер көрсеткендей, қант пен ягуарунди Африканың қазіргі барабанымен және Батыс Азиямен тығыз байланысты (Джонсон соавт. 2006; Кулвер және басқалар 2000), бірақ бұл мәселе шешілмеген. Гепардтың ата-бабалары сол жақтан бөлінген деген болжам бар Пума Америкадағы ұрпағы және Азия мен Африкаға қайта қоныс аударды (Джонсон және т.б. 2006; Кулвер және басқалары 2000), ал басқа зерттеулерде гепард ескі әлемнің өзінде таралған (Барнетт және басқалар, 2005). Осылайша, Америкаға аздаған аз мөлшерде қоныс аударудың құрылымы түсініксіз.

Кіші түрлері

  • Puma yagouaroundi armeghinoi, Батыс Аргентина, Қиыр Шығыс Чили
  • Парсы шығанағы Жагуарунди, Puma yagouaroundi cacomitli, Оңтүстік Техас және Мексиканың шығысы
  • Puma yagouaroundi eyra, Бразилия, Парагвай және Аргентина
  • Puma yagouaroundi fossata, Мексиканың оңтүстігінен Гондурасқа дейін
  • Puma yagouaroundi melantho, Перу және Бразилия
  • Puma yagouaroundi panamensis, Никарагуа - Эквадор
  • Puma yagouaroundi tolteca, Аризона және батыс Мексика
  • Пума Ягоуарунди, Гайана және Амазонка жаңбыр орманы

Ескертпелер

  1. E. W. C. Wozencraft, D. E. Wilson және D. M. Reeder-дегі «Карнаворға тапсырыс», (Ed.), Әлемдегі сүтқоректілердің түрлері: таксономиялық және географиялық анықтама. (Вашингтон: Smithsonian Institution Press, 1993). ISBN 1560982179.
  2. Cas A. Caso, C. Lopez-Gonzalez, E. Payan, E. Eizirik, T. de Oliveira, R. Leite-Pitman, M. Kelly және C. Valderrama, Puma yagouaroundi. IUCN-де, 2008 IUCN қауіпті түрлердің Қызыл тізімі. 1 желтоқсан 2008 ж.

Пайдаланылған әдебиеттер

  • Барнетт, Р., И. Барнс, М. Дж. Филипс, Л. Д. Мартин, C. Р. Харингтон, Дж. А. Леонард және А. Купер. 2005. Жойылған Сабабруттар мен американдық гепард тәрізді мысықтардың эволюциясы. Қазіргі биология 15 (15): R589-R590. 1 желтоқсан 2008 ж.
  • Caso, A., C. Lopez-Gonzalez, E. Payan, E. Eizirik, T. de Oliveira, R. Leite-Pitman, M. Kelly, and Valderrama. 2008 жыл. Puma yagouaroundi. IUCN-де, 2008 IUCN қауіпті түрлердің Қызыл тізімі. 1 желтоқсан 2008 ж.
  • Кулвер М., У. Э. Джонсон, Дж.Пекон-Слаттери және С. Дж. О'Брейн. 2000. Американдық пуманың геномдық тегі. Тұқымқуалаушылық журналы 91 (3): 186-97. PMID 10833043. 2008 жылғы 1 желтоқсанда шығарылды.
  • Джонсон, У. Э., Эйзирик, Дж.Пекон-Слаттер, У. Дж. Мерфи, А. Антюнес, Э. Телинг және С. Дж. 2006. Қазіргі заманғы Felidae-дің кеш миоцендік сәулеленуі: генетикалық бағалау. Ғылым 311 (5757): 73-77. PMID 16400146. 2008 жылғы 1 желтоқсанда шығарылды.
  • Рик, Дж. Және Б. Лундриган. 2004 жыл. Puma yagouaroundi. Жануарлардың алуан түрлілігі. 01 желтоқсан 2008 ж.

Pin
Send
Share
Send