Pin
Send
Share
Send


Алан Стюарт Патон (1903 ж., 11 қаңтар - 1988 ж. 12 сәуір) - оңтүстік африкалық автор, бүгінде өзінің жеке қозғалмалы романымен жақсы есте қалды Жылау, сүйікті елнәсілдік және этникалық алауыздықтың күрделі мәселелерін күшті шешкен және ХХ ғасырдың ортасындағы Оңтүстік Африкадағы саяси шиеленістер мен әділетсіздіктерді жаһандық назарға ұсынған. Патонның Джеймс Библияның тіліне жақын үлгіленген ырғақты прозада жазылған романы Оңтүстік Африка әдебиетінің шыңдарының бірі, сонымен қатар ХХ ғасырдың ең эмоционалды күшті романдарының бірі болып саналады. Патон, әрине, барлық саяси және моральдық тұрғыдан білетін жазушылардың бірі және оның мұрасы Оңтүстік Африканың мәдени және әдеби дамуын жалғастыруда.

Өмір

Патон Питермариццбург қаласында, КваЗулу-Натальда дүниеге келген, кәмелетке толмаған мемлекеттік қызметшінің ұлы. Марицбург колледжінде оқығаннан кейін ол өзінің туған қаласы Наталь университетінде ғылым бакалавры дәрежесін алды, содан кейін білімі туралы диплом алды. Оқуды бітіргеннен кейін, ол бірінші әйелі Дорриді кездестірген Иксопо орта мектебінде сабақ берді. Үйленгеннен кейін көп ұзамай Дорри екеуі Питермарицбургтағы басқа мектепке көшті.

1938-1945 жж. Патон жас құқық бұзушылар үшін «Диепклоф реформасы» -ның бас директоры болды. Оның қызметінде ол қауіпті ортадағы балаларды нәтижелі азамат болуға ынталандыратын жағдайлар жасау мақсатында қарама-қайшылықты прогрессивті реформалар енгізді. Олардың ішінде ең маңыздысы ашық жатақхана саясаты, жұмысқа рұқсат беру саясаты және үйге кіру саясаты болды, мұның бәрі Реформатордың құрамына кірген ұлдарға еркіндікке қол жеткізуге, сонымен бірге мекемеден тыс жерде тұруға мүмкіндік берді. Патонның Диепклуф кезінде Реформация кезінде ұстаған 10 000-нан астам ер балаларының бір пайызы аз уақытта қашуға тырысқан.

Патон Екінші дүниежүзілік соғыс кезінде қызметке өз еркімен келді, бірақ бас тартылды. Осы уақыт ішінде ол бүкіл әлем бойынша түзету мекемелеріне саяхат жасады. Ол Скандинавияда, Англияда, континентальды Еуропада және Америка Құрама Штаттарында болды. Норвегияда жүрген кезінде ол өзінің алғашқы және әйгілі романында жұмыс істей бастады, Жылау, сүйікті ел1946 жылы Сан-Францискода Рождестволық кеште оны аяқтап, саяхаты барысында аяқтайтын. Ол жерде ол өзінің қолжазбасын оқып, оған баспагер тапқан Обрей мен Мариголд Бернді кездестірді.

1953 жылы Патон ұлттық партия енгізген апартеид заңнамасына қарсы күрескен Оңтүстік Африка либералды партиясын құрды. Ол апартеид режимі мәжбүрлеп таратқанға дейін, САПП президенті болып қала берді, өйткені оның құрамына қара және ақ түсті адамдар кірді. Ол апартеид жүйесіне бейбіт қарсылық көрсеткені үшін танымал болды. Саясаттан мәжбүрлі түрде кетіп қалғаннан кейін, Пэтон қайтыс болғанға дейін бейбіт өмір сүріп жатқан Екія Хиллге зейнетке шықты.

Шығармалары

Сүйікті елді жыла

Жылау, сүйікті ел бұл Патонның алғашқы романы және оның шеберлігі деп саналады. Ол алғаш рет Нью-Йоркте 1948 жылы Чарльз Скрипнердің ұлдары және Лондон қаласында Джонатан Кейп шығарған. Бұл Наталь қаласынан шыққан қара англикандық дін қызметкері Стивен Кумало мен оның ұлы Абессаломды Иоганнесбург қаласында іздестіру туралы әңгіме. Әкелер мен ұлдардың қуатты тарихы болумен қатар, Жылау, сүйікті ел сонымен қатар тұтастай алғанда Оңтүстік Африкадағы шиеленістер мен проблемалар туралы терең түсінік береді.

Сюжеттің қысқаша мазмұны

Спойлердің ескертуі: Сюжеттік және / немесе аяқталу туралы мәліметтер.

Роман Ндотшени ауылында ашылады, онда қара пастор Стивен Кумало Йоханнесбургтегі діни қызметкер Теофил Мсимангтан хат алады. Мсимангу Кумалоны ауырып жатқан қарындасы Гертрудаға көмектесу үшін қалаға келуге шақырады. Кумало Гертрудаға көмектесу үшін және Гертруданы іздеуге қалаға кеткен, бірақ үйіне ешқашан келмеген ұлы Абсаломды табуға көмектесу үшін Йоханнесбургке барады. Йоханнесбургке келгеннен кейін Кумало Гертрудің жезөкшелікпен айналысуды бастағанын біледі және қазір қатты ішеді. Гертруде жас ұлымен Ндоцениге оралуға келіседі.

Кумало алдымен ұлының Оңтүстік Африканың саясатына араласқан ағасы Джонды көруге тырысады. Кумало мен Мсимангу Абсаломның ізімен жүріп, Абессаломның реформаланған және жас әйелге сіңгенін біледі. Көп ұзамай Кумало өзінің ұлының нәсілдік әділеттілік үшін ақ белсенді Артур Джарвисті өлтіргені үшін қамауға алынғанын және Кумалоның көршісі Джеймс Джарвистің ұлы екенін біледі.

Джарвис ұлының қайтыс болғанын біледі және отбасымен бірге Иоганнесбургке келеді. Джарвис пен оның баласы алыста еді, енді Джеймс Джарвис өзінің жазбалары арқылы ұлымен танысуға тырысады. Ұлының эсселерін оқи отырып, Джарвис ұлының жұмысын Оңтүстік Африканың қара шаңырағы атынан бастауға шешім қабылдады.

Артур Ярвисті өлтіргені үшін Абсалом өлім жазасына кесілді. Әкесі Ндоцениге оралғанға дейін, Абсалом өзі сіңдірген қызға үйленеді және ол Кумалоның отбасына қосылады. Кумало келіні мен жиенімен ауылына оралып, Гертруд олар кетер алдында түнде қашып кеткенін білді.

Ндоцениге оралғанда, Кумало туысқан ауылға көмектесу үшін жасалуы керек өзгерістерді талқылау үшін тайпаның бастығына бекер сапар жасайды. Алайда, Джарвис жұмысқа араласқан кезде көмек келеді. Ол дамба салуды жоспарлап, ауылшаруашылық демонстранттарын жалдап, егіншіліктің жаңа әдістерін енгізеді.

Роман Абзаломды өлтірген түнде аяқталады, онда Кумало таулы алқапта таңның атқанымен намаз оқып жатқанын көреді.

Спойлерлер осымен аяқталады.

Тарихи контекст

Жылау, сүйікті ел Оңтүстік Африкада апартеидтік саяси жүйенің жүзеге асырылуынан бұрын жазылған. Роман 1948 жылы жарық көрді, сол жылы апартеид заңға айналды.

Ол саяси қауіпті материалға байланысты тыйым салынған Оңтүстік Африканы қоспағанда, бүкіл әлемде үлкен табысқа қол жеткізді. Кітап Патон қайтыс болғанға дейін бүкіл әлемде 15 миллион данадан астам сатылды.

Үзінді

Біздің қорқынышымыздың мұрасы болып табылатын дүниеге келмеген бала үшін жылаңыз, сүйікті ел. Жерді қатты сүймесін. Ол саусақтарынан су ағып жатқан кезде қатты қуанбасын, батып тұрған күн қызарған кезде отты қыздырғанда тым үндемесін. Ол өз жеріндегі құстар ән салғанда тым қатты алаңдамасын, жүрегінің көп бөлігін тауға немесе аңғарға бермесін. Қорқыныш, егер ол тым көп берсе, бәрінен айырады.

Мұра

Алан Патон бүгінде өзінің ерекше қозғалмалы романы үшін жақсы есте қалады Жылау, сүйікті елнәсілдік және этникалық алауыздықтың күрделі мәселелерін күшті шешкен және ХХ ғасырдың ортасындағы Оңтүстік Африкадағы саяси шиеленістер мен әділетсіздіктерді жаһандық назарға ұсынған. Патонның Джеймс Библияның тіліне жақын үлгіленген ырғақты прозада жазылған романы Оңтүстік Африка әдебиетінің шыңдарының бірі, сонымен қатар ХХ ғасырдың ең эмоционалды күшті романдарының бірі болып саналады. Патон, әрине, барлық саяси және моральдық тұрғыдан білетін жазушылардың бірі және оның мұрасы Оңтүстік Африканың мәдени және әдеби дамуын жалғастыруда.

Жарияланым тарихы

  • 1948, АҚШ, Чарльз Скрипнердің ұлдары, 1948 ж., Желтоқсан, қатты
  • 1949, Ұлыбритания, Джонатан Кейп ISBN 022460578X, 1949, қатты
  • 1970, Ұлыбритания пингвині Қазіргі заманғы классика ISBN 0140012745, 1970 ж., Қағазбастылық
  • 2000 ж., Ұлыбритания пингвині Қазіргі заманғы классика ISBN 0141183128, 27 сәуір 2000 ж
  • 2003, АҚШ, Чарльз Скрипнердің ұлдары ISBN 0743262174, қараша 2003 ж

Библиография

  • Жылау, сүйікті ел, 1948 - Итке, ракастетту маа - фильм 1951, дир. авторы Золтан Корда
  • Жұлдыздарда жоғалды, 1950 (Максвелл Андерсонмен бірге)
  • Фаларопа тым кеш, 1953 - Лиан Миһәнән Весипәәский
  • Оңтүстік Африка жері мен халқы, 1955
  • Өтпелі кезеңдегі Оңтүстік Африка, 1956
  • Дебби Go Home, 1960
  • Ауыр жердегі ертегілер, 1961
  • Хофмейер, 1964
  • Споно, 1965 (Кришна Шахпен)
  • Ұзын көрініс, 1967
  • Бейбітшіліктің құралы, 1968
  • Сіз үшін Kontakion кетті, 1969 (сонымен бірге: сіз кеткенсіз)
  • Пинкидің іс тарихы, 1972
  • Апартейд және архиеписк: Джеффри Клейтонның өмірі мен уақыттары, Кейптаун архиепископы, 1973
  • Есікті қағу, 1975
  • Тауға қарай, 1980
  • Әй, бірақ жерің әдемі, 1981 - Ой, митен каунис маа
  • Саяхаттың жалғасы: AN өмірбаяны, 1988
  • Сүйікті елді сақтаңыз, 1989

Пайдаланылған әдебиеттер

  • Петр Александр. Алан Патон: Өмірбаяны. Оксфорд: Оксфорд университетінің баспасөзі, 1994. ISBN 0198112378
  • Эдвард Каллан. Алан Патон. Нью-Йорк: Твейн, 1982. ISBN 0805765123
  • Эдвард Каллан. Сүйікті елді жылау: зерттеу. Нью-Йорк: Твейн, 1991. ISBN 0805780637

Pin
Send
Share
Send